Kis-Balaton

Kányavári sziget

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Információ:

tel.: 70/236-7401
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

Zalakarosról könnyen és gyorsan megközelíthetőek látogatóhelyeink, amelyek tartalmas, élménydús időtöltést, kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak a zalakarosi szálló- és fürdővendégek részére, páratlan természeti környezetben. Érvényes fürdőjegy felmutatása esetén kedvezményeket biztosítunk!

LÁTOGATÓHELYEINK:

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
Vörsi Tájház
Fekete István emlékhely és Matula kunyhó

A Kis-Balaton fokozottan védett területét, annak méltán híres, a Tüskevár hangulatát idéző világát megismerni vágyó vendégek szakvezetéses túrán vehetnek rész.

________________________________

BIVALYREZERVÁTUM – KÁPOLNAPUSZTA

A rezervátumban hazánkban a legnagyobbnak számító, látogatható bivalyállomány látható. Az állatok megfigyelésében távcső és kilátó segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is megfigyelhetik. Téli időszakban a bivalyok az istállóban látogathatók meg.

Az egész évben nyitva tartó rezervátumon 800 méteres, kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fényképek és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

Helyszín: Kápolnapuszta (Balatonmagyaródtól 3 km)
GPS: 46.581917, 17.203002

nyitva tartás: egész évben, január 1. kivételével
ápr. 1 – ápr. 30.: 9:00 – 17:00
máj. 1 – aug. 31.: 9:00 – 19:00
szept. 1 – okt. 31.: 9:00 – 17:00
nov. 1 – márc. 31.: 9:00 – 16:00

belépő: felnőtt: 800,- Ft
kedvezményes (pedagógus, nyugdíjas, nappali tagozatos diák): 700,- Ft
gyermek (3-14): 500,- Ft

Infomráció:

Tel.: 30/855-9864
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

________________________________

TÁJHÁZ – VÖRS

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház, amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.

A ház első, és egyben legszebb szobáját, a tisztaszobát nem lakták, csak születés, betegség vagy halál idején használták, illetve itt szállásolták el vendéget. A füstöskonyhában a füst a mennyezetbe vágott nyíláson át távozott a padlásra. A tűzkutya és a rokka mellett a kamrában megtekinthető számtalan, ma már feledésbe merült háztartási eszköz. A pitvar végéből nyíló lakószobában pedig a Kis-Balaton vízivilágáról szóló kiállítás kapott helyet.

Helyszín: Vörs
GPS: 46.659952, 17.265351
Nyitva tartás:

nyitva tartás: május 1 – szeptember 30., 10:00 – 17:00

Szünnap: hétfő
Rendkívüli nyitva tartás az adventi időszakban!  
Belépő: felnőtt: 500,- Ft
Kedvezményes (pedagógus, nyugdíjas, nappali tagozatos diák): 400,- Ft
Gyermek (3-14): 300,- Ft

Információ:

Tel.: 70/774-2346
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

________________________________

FEKETE ISTVÁN EMLÉKHELY ÉS MATULA KUNYHÓ – DIÁS-SZIGET

Kizárólag szakvezetéses kirándulás keretében látogatható. A töltés egy bevezető, 3 km-es szakaszán a részt vevők saját autójukkal haladnak, majd rövid gyaloglás során érünk a Diás-sziget azon területére, ahol a Fekete István Emlékhely áll. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét. A csoport megtekinti a Fekete István Emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató Vönöczky Schenk Jakab emlékszobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó. 
A kirándulás időtartama 1,5 – 2 óra.

Találkozóhely: Kis-Balaton Kutatóház
GPS: 46.700841, 17.23867
Indulás: május 1 – október 31.
Kedd-péntek 10:00 és 13:00 órakor
Szombat: 10:00
Előzetes bejelentkezés csak nagyobb csoportok esetében szükséges!
A kirándulás a megjelölt időpontokban létszámtól függetlenül elindul.
Részvételi díj: felnőtt: 900,- Ft
Kedvezményes (pedagógus, nyugdíjas, nappali tagozatos diák): 750,- Ft
Gyermek (3-14): 450,- Ft

Információ:

Tel.: 30/664-0404, 83/315-341
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

________________________________

SZAKVEZETÉS A KIS-BALATON TERÜLETÉN

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által biztosított szakvezetés keretében látogatható. A túra 3 órás, a látogató saját járművével történik (autó vagy busz). A részt vevők betekintést nyernek a terület páratlan táji és természeti értékeket felvonultató világába. Nádas-sásos berkek, vizesélőhely-típusok, nyílt vízfelület és nádasokkal felszabdalt kisebb víztestek szövevénye, valamint a gazdag madárvilág képviselői kerülnek bemutatásra. A túra útvonala igény szerint alakítható: beépíthető a Fekete István emlékhely illetve a Kányavári-sziget, sőt a Bivalyrezervátum és a zalavári Kis-Balaton Bemutatóház szakvezetéses látogatása is.

Találkozóhely: Kis-Balaton Kutatóház
GPS: 46.700841, 17.23867
Indulás: hétfő-péntek: 9:00 és 13:00, szombat: 9:00, előzetes egyeztetést követően
Előzetes jelentkezés feltétlen szükséges!
Szakvezetési díj: 3.400,- Ft/felnőtt, 2.000,- Ft/gyermek, de minimum 9.400,- Ft
Csoportos (autóbuszos) szakvezetés díja: 16.000,- Ft/iskolás csoport
24.000,- Ft/felnőtt csoport

Információ:

Tel.: 30/664-0404, 83/315-341
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

________________________________

Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás

A Balaton-partot szegélyező nádas kiváló fészkelő és táplálkozó helyet biztosít számos madárfajnak, ezt az adottságot használja ki az 1985 óta működő tábor, mely a gyűrűzési tevékenység mellett madármentéssel és környezeti neveléssel is foglalkozik. Az állomás kiváló megállóhelye lehet osztálykirándulásoknak, biciklis túráknak, aktív kikapcsolódásra vágyó baráti társaságoknak, családosoknak. A látogatók részletekbe menő előadások mellett ismerkedhetnek a  nádasok madárvilágával, tekinthetik meg a sérült madarakat ill. tanulmányozhatják a kiállítótermekben található tojásgyűjteményt. Az igazán lelkes természetbúvárok vízre szállva, kenuval fedezhetik fel a Zala-torkolat és a nádas élővilágát vagy önkéntes tevékenységgel kapcsolódhatnak be a tábor életébe.
Nagyobb létszámú csoport esetén előzetes bejelentkezése szükséges!

Nyitva tartás: március 1-július 15.: előzetes egyeztetés alapján
július 15-október 31.: egész nap
Belépő díj: 500 Ft/fő

Információ: +36 20 952 52 35, +36 30 740 39 95            
Helyszín: https://goo.gl/maps/O5LWl

“Ez ismét szép napja volt életemnek, nagyon szép. A természettel mulattam, az én legkedvesebb barátommal, kinek semmi titka nincs előttem” Petőfi Sándor

A Kányavári-sziget mindenki számára nyitva áll a szabadidő kultúrált eltöltésére, két kilátótornya
segítségével gyönyörködhetünk a táj csodálatos szépségében és megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát is.
A horgászengedéllyel rendelkezők számára horgászási lehetőség az Újszabar-Zalavár összekötő út,
valamint a Kányavári-sziget közvetlen környezetében nyílik.

Megújult a Kányavári gyalogos fahíd

A Kányavári gyalogos fahíd felújítása elkészült, a látogatók ismét zavartalanul közlekedhetnek a hídon.

Jó pihenést és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

A Balaton elvékonyodó délnyugati csücskében található Magyarország egyik legkülönösebb tája, a Kis-Balaton.  Ez a természetvédelmi terület valamikor a tó öble volt, amelyet egy három kilométer széles csatorna kapcsolt a tóhoz, egészen addig, amíg a Zala folyó fokozatosan feltöltötte hordalékával. Így lett a Kis-Balatonból az ország egyik legnagyobb mocsara, amelyből csak egy-egy sziget emelkedik ki.

Védett állatfajok népesítik be ezt az alig ezernégyszáz hektáros területet, ahol többek között a nagykócsag is költ. 1886-ban száz párra becsülték a nagykócsag-állományt, de néhány évvel később a jégzajlás letarolta a madarak fészkelőhelyéül szolgáló avas nádasokat, és a kócsagok elköltöztek.

Később mindössze hét pár rakott fészket a Kis-Balaton területén, ahol ma már szerencsére körülbelül harminc nagykócsag párt tartanak nyilván. A karcsú testű, fehér tollú, a vállán dísztollakat “viselő” madár a mocsárban gázolva szerzi élelmét. Fészkét a legeldugottabb helyeken rakja, mégis, akinek szerencséje van, márciustól októberig lencsevégre is kaphatja a méltóságteljesen repülő madarat.

Kisebb, szintén védett társa, a kiskócsag is itt él. Fészkét a nádasok fűzfáin lehet látni. A madárvilág érdekes tagja a kormorán – népies nevén a kárókatona. Lúd nagyságú, fényes, fekete tollú madár, fészkét fákra rakja, és ezzel meg is pecsételi a növények sorsát: a kormorán híg ürülékét az ágakra szárítja a nap melege, a fák pedig lassan elszáradnak. Ritkaság, mégis látni néha a batlát: a gesztenyeszínű madár ma már csak néha, átvonulóban érinti a Kis-Balatont.

Jellegzetes élőlény itt még a mókás nevű kanalasgém és a nyári lúd, amelyből negyven párról tudnak a mocsár környékén. A sekélyvizű Kis-Balaton mindössze 180 hektárra zsugorodott víztükrét fehér tündérrózsák díszítik, körülöttük pedig sárga tavirózsák virítanak. Ez utóbbiakat a népnyelv kevésbé elegánsan vízitöknek is nevezi. A természetvédelmi terület egy elbűvölő része, a Kányavári-sziget – a fotósok és a horgászok nagy örömére – a közönség előtt is nyitva áll.

A Zalakomár és Balatonmagyród között elterülő Kápolnapusztán mintegy 80 bivaly él rezervátumban. 
A Kis-Balaton hatalmas mocsárvilág a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Elsősorban páratlan madárvilága miatt védett.